Beskrivning av ramverks originalen

Det finns två svängda ramverk (rumsmärkta vid nedtagningen med Lc4 o Ka2) I varje ramverk finns två svängda delar.

Ka2 har kvar alla sina tjocka färglager på framsidan, men Lc4 har tidigare till hälften skrapats ren. De renskrapade delarna berättar att man varit skicklig och noggrann, det är minimalt med urslag runt kvistar och i motträ. Jag hade en tanke på att man kanske avslutat med att sickla alla ytor för en sista finish, men det får vi se….?

image
Nästan inga urslag vid kvistar

På baksidan, särskilt på Lc4 har man skrubbhyvlat avsiktligt mot fiberriktningen. Det känns grovt och ganska extremt med dessa spår, men någon sa att det blir en mer snabb och effektiv avverkning. Denna skrubbhyvling tror jag har att göra med att passa in och hur pass bra muraren lyckats med fönsteröppningen. Då är denna hyvling en sista justering för att passa och montera ramverket i önskat läge.

image
Bredden på dessa hyvelspår är som bredast ca 18 mm, djup då ca 1 mm i centrum, (för att förstå radien på den skrubbhyvelns stål). Lite brutalt ser det ut ju ut med denna skrubbhyvlade baksida.

Det finns totalt fyra svängda ramverksstycken. Tre st av dessa är limmade av tre ämnen i tjocklek av från 36-40mm på mellanstycket, alltså inte parallellt hyvlad limmfog. Ett svängt stycke är limmat av två bredare ämnen så här skiljer det sig. Tog man här då vad man hade, två lite grövre ämnen för att få till ett stycke till detta då det saknades lika slags ämnen till detta svängda stycke?

Jag fick besök av Tomas Karlsson och Roald Renmælmo för en tid sedan. Innan hade jag mest studerat ramverket Lc4 som skrubbhyvlats på baksidan. Jag hade då inte klart för mig om dessa tre ämnen sågats före eller efter de limmats i bredd. På en några kvadratcentimeter stor yta på Lc4 såg nu Roald sågspår som inte skrubbhyvlats bort.

Sågspår
Lämnade sågspår

Ramverket Ka2 hade legat kvar lite glömt på vinden men dök upp i minnet. Nu hämtades detta ner och gav förklaring på turordningen. Tre st sågade bågar limmas samman till ett ramverksämne såg vi.

Svängt ramverk (B) 3
Denna skrubbhyvling o anpassning som inte behövdes göras på ett av de svängda ramverksstyckena på Ka2

Bågarna är också sågade i önskad radie med först ett snitt i ett ämne. Sedan limmade samman igen till en bred båge. Detta för att klara radien till bågarna på så vis spara på vikesåtgången, det blir minnemalt spill.

Kluven i radien
Kluven i radien

Bytt platts för limning

Limnings dax
Limnings dags
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s