En ny svängd fortsättning

Det blir en fortsättning kring svängda profiler och svängda inredningssnickerier. Också denna gång är det med ett nytt Gästhantverkareprojekt från Hantverkslaboratoriet Göteborgs Universitet. Dock har jag detta nya projekt själv och inte kopplat till Skansen. Projektet, ”Att hyvla svängt – konvexa profiler” är en fortsättning och fördjupning av det tidigare gästhantverkareprojektet ”Svängda profiler”. Med bl.a. denna blogg kommer jag låta mitt pågående arbete synas.

Att igen få möjligheten forska i mera svängda snickerier och göra försök med att hitta en möjlig tillverkningsmetod är mycket skoj. Arbetet för mig den här gången finns i en f.d. fast inredning med  svängda skåpsdörrar tillverkade i 1700-talets andra hälft. Dörrarna kommer från en fastighet på Ragvaldsgatan 20, Kvarteret Östergötland i Stockholm som märktes upp plockades ner av Stockholms Stadsmuseum i mitten av 1930-talet.

Kvarteret Östergötland A, nya serien, sid. 052
Ragvaldsgatan 20, 1936. Bild Stockholmskällan

Från gården

GRÅARK Kvarteret Östergötland A, sid. 030 Stadsmuseet i Stockholm
Ragvaldsgatan 20, Ingång från gården 1936. Bild Stockholmskällan

Dessa dörrar i furu är fint arbetat snickeri och samtida med snickerierna på Tottieska Gården på Skansen. Dessa fasta skåp med ett lägre underskåp och ett högre men smalare överskåp från golv till taklist har suttit i rummet ”Salens” alla fyra hörn med fyra st. dörrar i vardera skåp.

GRÅARK Kvarteret Östergötland A, sid. 041 Stadsmuseet i Stockholm
Ragvaldsgatan 20 1936. Bild/Gråark Stockholmskällan

Jag har hälften av dörrarna till antalet, fyra st. underskåpsdörrar och fyra till överskåpen. Ett hörn är komplett med 4st. dörrar lika märkta Pc1. Tre st. dörrar har märkning Pc och den sista till ett överskåp Pa1.

Åtta stycken svängda skåpsdörrar
Åtta stycken svängda skåpsdörrar från Ragvaldsgatan

Den konvexa utsidan är finsidan med en fris i fyllningen och profil i ramverket, insidan har en rundning på ramverket mot fyllningen.

fyra st dörrar till ett hörnskåp
Fyra st dörrar till ett av fyra hörnskåp, in och utsidor

En dörr är trasig men lagad någon gång… Kanske gick den sönder redan i en olycka i tillverkningen eller i montaget?

img_2831
Skåpsdörr märkt Pc1, den undre högra dörren har har tappar som gått av.

Jag har skrapat lite färg på den trasiga luckan… Bågar limmade samman till ämnen för svängt ramverk, (lika med Totties fönsternischramverk). Fyllningen är också limmad, av två ämnen på denna dörr.

Arrangerade dörrar underskåp
Arrangerade dörrar för underskåpet

En limmvagga kanske man kan kalla detta…

img_2884-kopia
Roubo 1769. Beskrivning av en välvd limmning

Återkommer lite till Tottieska Gårdens utvecklingsprojekt med dess nya rum och med nya handgjorda snickerier, färdigmålat och med nytryckta sydda och spikade tapetserade väggar så tog resten vid med allt kring berättelse, inventarier, kläder etc… Tottieska Gården öppnar först 2018. Men några bilder kommer här straxt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s