Studier och ett första försök

 

De svängda ramverksstyckena på dörrarna från Ragvaldgatan består av två sammanlimmade sågade bågar för den önskade bredden på ca 90mm.

img_2854
Limmat bågämne på yttersidan i ramverket

Den trasiga dörren som jag skrapat utsidan på hade också en nu synlig limning på den yttre bågen på båda sidor (en uppbyggnad lika de svängda ramverk och så som det är gjort i fönsternischerna på Tottieska gården), men jag ser ingen sådan limskarv på innerbågen med profil och notspår emot fyllningen. Limningen är också förskjuten åt ett och samma håll på båda ramverksdelarna i framställningen av ramverket…

img_3063
Yttre bågen med limskarv straxt intill tappskuldran

Tomas Karlsson lärare i snickeri vid Bygghantverksprogrammet vid Institutionen för kulturvård – Mariestad, Göteborgs universitet är också min handledare i gästhantverkareprojektet, hälsade på och stämde av. Jag tog då upp mina ovan nämnda teorier med limningar av bågar från att hittat dessa i den första dörren. Det visa sig att det bara var i just denna, min första skrapade dörr som jag kunde hitta den dubbellimmade bågen. Troligt är att furuämnet haft en bra bredd att många bågar kunnat tas ut utan att hamna synligt med den limmskarven. Den kan möjligen också hamna utanför och i tapparna. Jag fick själv inte fler än två bågar som skulle ge en sådan här synlig skarv och ur ett sådant ämne på ca 9″ som räckte till sju bågar, (dessa av mig säkert övergovt sågade på 30-34mm. Färdighyvlat mått håller ca 1″ tjockt. Jag omprövar nu lite limningsteorier.

img_1008
Insidan lite aning mindre noga. Jag gissar på mycket nätt och nära färdigt mått för sågade bågar att det inte här riktigt räckte till att hyvla ut helt efter limningen.
img_2896
Detalj

Tillsammans med Tomas blev också ett första försök att hyvla en ramverksprofil konvext på båge. Detta test blir med en av Ramon Persson tillverkad profilhyvel med vanlig rak sula och stålet ställt i 50 graders vinkel.

img_3076
En av Ramon Persson tillverkad profilhyvel

Försöket görs med nybrynt egg,  försiktighet med minsta möjliga ställt stål för en varsam avverkning.

img_1222
Ett första försök att hyvla en konvex profil på en båge
img_1221
Resultatet i ett första försök får inte godkänt.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s