Bloggen

På denna nu uppdaterade blogg kommer jag, Olof Appelgren snickare att blogga om mitt nya uppdrag och gästhantverkareprojekt hos Hantverkslaboratoriet vid Göteborgs Universitet. Detta blir det en fortsättning och fördjupning från mitt tidigare gästhantverkareprojekt ”Svängda profiler” som var kopplat till Skansen och är ett utvecklingsprojekt av Tottieska gården.

Den nya uppgiften ”Att hyvla svängt- konvexa profiler” Är att med försöka ta reda på hur de  konvexa profiler i svängda dörrar framställda på 1700-talet andra hälft kan ha tillverkats. Dörrarna jag kommer arbeta med är delar i en fast inredning från en fastighet på Ragvaldsgatan 20, Kvarteret Östergötland i Stockholm. Denna fastighet märktes upp, plockades ner och revs av Stockholms Stadsmuseum på 1930-talet.

fyra st dörrar till ett hörnskåp
Komplett med fyra st dörrar till ett hörnskåp på Rgvaldsgatan

Bloggen är en del i arbetet med att dokumentera en hantverksprocess. I bloggen kommer jag att på olika sätt redogöra för tankar och idéer om tillverkningsmetod, verktyg och materialval samt om de resultat som framkommer när teori blir praktik.

I utvecklingsprojektet på Tottieska gården har det tillverkas nya snickerier till fyra rum. De svängda profilerna är en del av det arbetet. Dessa snickerier sitter som svängt ramverk och svängt fönsterfoder i fönsternischer på övervåningen i Tottieska gården. Där finns också en inramning av kakelugn i salen med nu handhyvlad svängd foderprofil.

Tomas Karlsson och Roald Renmælmo besökte mig på Skansen i våras. Foto: Roald Renmælmo
En kul bild då Tomas Karlsson och Roald Renmælmo besökte mig på Skansen i inledningen av Gästhanverkareprojektet ”Svängda Profiler”. Foto: Roald Renmælmo
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s